Članak na portalu Pobjeda

Pobjeda.png

Neustavna odluka Udruženja saveza penzionera i Fonda PIO

Uzeli bez pitanja 90 hiljada eura najsiromašnijim građanima

Odluka Fonda PIO da uzme po euro od februarske penzije svakom penzioneru koji je odlučio da plaća članarinu Savezu udruženja penzionera Crne Gore najbolji je dokaz kako je put do pakla popločan dobrim namjerama.

Nekome je, naime, u tom udruženju palo na pamet da sakupi pare za postradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji i to tako što će se poigrati malim sumama na velikom broju ljudi. Sakupili su 89.301 euro sa isto toliko računa građana Crne Gore sa najnižim primanjima!

A da nikoga od tih građana nijesu upitali za dozvolu da to urade!

Vele, obavijestili su ih predstavnici 26 lokalnih odbora penzionera da to mogu da urade.

Sad je pitanje da li su predstavnici opštinskih odbora pitali svakog svog člana i dobili njegovu pismenu saglasnost da Fond PIO može da uzme euro od njegove penzije. Tako, naime, Fond PIO pita svakog penzionera da li hoće da se učlani u neko od penzionerskih udruženja i ako je odgovor potvrdan daje mu potvrdu na potpis.

Iz opštinskih odbora Saveza udruženja penzionera su nam nezvanično rekli da Fondu PIO nijesu dostavili pismena ovlašćenja svakog penzionera da im se skine euro sa računa, niti su tražili odobrenje od svakog svog člana pojedinačno. Vele, to je procedura koja bi trajala godinu!

Pa im je lakše bilo sprovesti svoju odluku na tuđi račun!

Trebalo je samo pogledati reakcije penzionera na društvenim mrežama na vijest da su oni sakupili 90 hiljada eura za pomoć postradalim, da se spozna da ih niko pojedinačno nije pitao.

I sad dolazimo do ključnog problema – ko može u tuđe ime i bez dozvole tog čovjeka da raspolaže njegovim primanjima. Ustav kaže – niko!

I sada nije bitno što se radi o euru i o plemenitom porivu. Bitno je što je jedna državna institucija odlučila da je u redu da bez pitanja građana, zbog kojih je osnovana i zbog kojih postoji, počne prpati po njihovim računima i njihovoj cjeloživotnoj ušteđevini. I to na nečiju časnu riječ!

Danas je nekolicina ljudi u menadžmentu Saveza udruženja penzionera odlučila da je OK da uzmu pare od članova tog udruženja i da ih za to ne pitaju da bi pomogli postradalim u Turskoj i Siriji. Ako im to prođe sada, sjutra će nastaviti sa tom praksom pa graditi kuće, slati ljude na liječenje, putovati po svijetu… a sve skidajući svojim članovima po euro sa računa i ne pitajući ih!

Zamislite samo da Unija samostalnih sindikata odluči da od svakog svog člana uzme po euro od plate i pomogne postradalim u Turskoj i Siriji i da to traže od poslodavaca ne dostavljajući pismenu saglasnost svakog pojedinačnog člana. Ili da Vlada odluči da, na primjer, ove godine svaka državna firma i ustanova uzme po euro od zaposlenih za kupovinu flote trajekata na liniji Kamenari – Lepetane! I izda dekret! Nezamislivo, jer Ustav im to zabranjuje.

Ako se opštinskim penzionerskim funkcionerima činilo da bi godinu trebalo da sakupljaju potpise i da oni to ne mogu da rade, onda je očigledno da ta ideja nije bila dobra. Mogli su, na primjer, pozvati, ne samo svoje članove, već sve ljude dobre volje, da od svoje volje uplate novac na račun koji bi otvorili u nekoj od domaćih banaka. A ne ovako, uvlačiti ljudima ruku u džep i ne tražiti dozvolu.

https://www.pobjeda.me/clanak/uzeli-bez-pitanja-90-hiljada-eura-najsiromasnijim-gradanima